Kaffen blir dyrere

De internasjonale kaffeprisene har doblet seg det siste halv?ret, og det er duket for ytterligere oppgang p? verdensmarkedet. Dette betyr at den norske forbruker ogs? m? betale mer for kaffe, men fortsatt er kostnaden for en kopp kaffe under 1 krone.
Kaffe er en av verdens st?rste eksportvarer i verdi etter olje, og prisene bestemmes p? r?vareb?rsen i New York. Her opererer ogs? de store internasjonale finansinstitusjonene som investorer. Kaffe f?lger den samme h?ye prisstigningen som n? gjelder de fleste r?varer og ikke minst for n?ringsmidler.
“Dette har resultert i at butikkprisen p? kaffe i Norge ogs? har ?ket med et par kroner for en pose kaffe ut til forbruker”, sier Herman Friele, styreleder i Kaffehuset Friele. “Slik vi bed?mmer prisbildet p? verdensmarkedet og i Norge, m? vi forberede oss p? ytterligere et par kroner i pris?kning i l?pet av de neste m?nedene. Men la oss likevel ikke glemme at det koster fortsatt mindre enn en krone ? lage en god kopp kaffe hjemme p? kj?kkenet. Denne rimelige gleden kan vi vel unne oss i hverdagen.”
Mindre kaffe fra Brasil og Colombia
?rsaken til den sterke pris?kningen finner vi f?rst og fremst i Brasil og Colombia, to av verdens st?rste produsenter av god kaffe. Den globale kaffeproduksjonen er p? ca. 120 millioner sekker (1 sekk = 60 kg) og ca. 50 millioner av disse kommer fra Brasil. I Norge er Brasil dominerende i kaffeblandingene. Historisk har Brasil hatt store kaffelagre for ? balansere variabel produksjon fra ?r til ?r. Dette er ikke tilfellet lenger; det er lite kaffe p? lager. Neste ?r forventes en d?rlig h?st med ca. 10 millioner sekker mindre enn ?rets avling. Samtidig har Colombia store problemer med sitt normale produksjonsm?l p? 13 millioner, som de tidligst vil n? i 2013. I ?r produserer de ca. 10 millioner sekker. Alt i alt betyr dette at det g?r mot knapphet p? kaffe de neste ?rene. I det lengre tidsperspektiv er det kun mer produktivt jordbruk som kan gi st?rre produksjon. De 10 siste ?rene er arealet for kaffeproduksjon i Brasil redusert med 1,5 % og i samme periode er verdensforbruket ?ket med 2 %. Halvparten av denne ?kningen konsumerer produksjonslandene selv, alts? blir det mindre kaffe igjen til eksport, bl.a. til Norge.
“Fra du planter et kaffetre tar det nesten 5 ?r f?r treet er i full produksjon og gjennomsnittsalderen p? tr?rne rundt om i verden er h?y”, sier Herman Friele. “La oss derfor innstille oss p? at den velkjente loven mellom tilbud og ettersp?rsel vil bety h?ye priser iallefall de neste ?rene. Dette har ogs? en positiv side, nemlig at sm? og store kaffeb?nder rundt om i verden kan forbedre sin levestandard. Jeg kan nevne et eksempel: Frieles egen kaffefarm i Brasil, som vi eier sammen med brasilianske partnere, er verdens st?rste farm for (Utz-)sertifisert kvalitetskaffe. Her er arbeidsl?nnen til de over 1.000 ansatte blitt nesten doblet p? 3 ?r. Dette er bra og det bekrefter igjen at de h?ye kaffeprisene er kommet for ? bli.”
Kaffehuset Friele er Norges ledende og eldste kaffehus, og v?rt arbeid er preget av ansvarlighet og lidenskap til kaffe. I 1799 handlet Herman Friele sin f?rste kaffelast, og seilte den hjem til Bergen. Ogs? i dag reiser vi jorden rundt for ? smake p? kaffeavlingene og velge ut de beste partiene. Med en markedsandel p? ca 35 prosent kommer hver tredje kaffekopp som drikkes i Norge fra Kaffehuset Friele.

Authors

Related posts

Top